Centenary Heights Performing Arts Centre

[15.04.2019] Centenary Heights Performing Arts Centre renders.

[21.03.2019] Construction has started on the new Performing Arts Centre at Centenary Heights State High School.

Biscoe Wilson Architects were engaged by the Department of Education to design and document the new Performing Arts Centre (PAC) at Centenary Heights, and the refurbishments to Centenary Heights’ existing art rooms and the senior hospitality building. Together, this will provide for the increased capacity needed for Centenary Heights in 2020.

We worked closely with Farr Engineers to develop a structural system that would enable fast construction. The post tensioned concrete suspended floors and precast concrete walls enable the main structure to be erected with minimal disruption to the school.

[11.03.2019] The precast walls have ensured that the new PAC at Centenary Heights has taken shape quickly.

The new PAC building is located centrally to the school and accessed directly from Ramsay Street. The Performing Arts Centre provides specialised spaces for dance, drama, music and film, bringing together a holistic concert of self-expression and art to support and enhance one-another. Internally, the design provides flexibility for teaching and performing drama and dance. The stage area can be divided into separate teaching areas, or opened with operable walls into a single large stage and seating area suitable for a 300 person audience. The stage is facilitated by the backstage, loading dock, change rooms, ample storage, retractable seating and bio box. The wedge spaced section provides an increased height over the stage to cater for stage lighting, curtains, props and mechanical ductwork. Ceiling heights ranging from 7 to 10m provide opportunities for more dramatic spaces and proper theatre lighting. A front of house foyer with servery, amenities and outdoor foyer provides a welcoming entry and alternative function space.

Additionally, this new building provides a Head of Department office and staff rooms, two music rehearsal rooms, and upstairs a bio box, green room, digital equipment store and general learning areas.

Concept images for the new Performing Arts Centre for Centenary Heights State High School.

Biscoe Wilson Architects assembled a specialist design team to insure that the PAC was designed for longevity, and would satisfy the various needs of the school and the community. This team included acoustic consultants, Acoustics Noise Vibration (ANV), and specialist theatre consultant, Design Stage. Our specialised team of consultants, aided by 3D computer modelling, enabled the understanding and control of sight-lines and acoustics, enhancing the opportunities for performances.

The Queensland Department of Education are dedicated to providing wonderful teaching facilities that support staff and students in a variety of curriculum areas. Buildings such as the new PAC at Centenary Heights are also invaluable for wider school and community functions, helping to foster a range of opportunities and activities.


Architectural Team | Robert Biscoe, Graham Anderson, Marion Wilson, Joelie Clark, Winson Leung, Monique Pousson, Jessica Thurecht, Jas Stancombe

Acoustic Consultant | ANV

Theatre Consultant | Design Stage

Civil and Structural Engineers | Farr Engineers

Electrical, Mechanical and Hydraulic Engineers | DMA Engineers

Landscape Architect | Fred St Landscape

M3 House

[15.03.2019] Concept images and partially complete photos of this new inner-city renovation by Biscoe Wilson Architects.

Biscoe Wilson Architects worked closely with the client to transform this Queenslander house into a dream home, complete with a backyard pool and generous back deck. The final pieces are being put together, and we’re all looking forward to the final reveal.

[March 2019] The just a few finishing touches…

[June 2018] The house has been lifted and work is well underway.
[June 2018] Lifting the house.

[March 2018] The design

[March 2017] The existing Queenslander was very charming.

Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Anita James, Jonus Darr, Monique Pousson, Jas Stancombe

Civil/ Structural Engineers | Farr Engineers

Hydraulic Engineers | H Design

Springfield Central Multipurpose Hall

[15.03.2019] Biscoe Wilson Architects were engaged by the Queensland Department of Education in 2016 to prepare the sketch design for the Multipurpose Hall and Community Centre, a joint initiative between Springfield Central State School and the Ipswich City Council (ICC). Biscoe Wilson Architects were later selected to finalise the design by the D&C contractors. This unique project borders the Springfield Central State School and a new sporting facility by the Ipswich City Council. The design allows both users to negotiate the use of the multipurpose hall in the centre of the building, with school facilities to the south of the building and the ICC facilities to the north. The design provides separate access points for the school and ICC, with appropriate security considerations between areas.

The multipurpose hall is naturally ventilated with clerestory ridge ventilation and mechanically operated louvers. Low level louvers and roller shutters help provide a cross ventilation and convention cooling. Low-velocity large-format fans assist with air movement.

The ICC and community areas feature:

  • Multi-purpose meeting rooms;
  • Consulting rooms;
  • Offices;
  • Amenities;
  • A foyer with servery; and
  • Opportunities for expansion

The school facilities include:

  • A separate foyer with servery;
  • Change rooms and amenities;
  • Kinesiology laboratories; and
  • Staff facilities

[2019] The multipurpose hall at the Springfield Central School is currently under construction.


Architectural Team |Robert Biscoe, Joelie Clark, Wilson Leung, Anita James, Marion Wilson, Monique Pousson, Jas Stancombe

Project Manager | Cap Works

D&C Contractor | Hutchinson Builders

Structural and Civil Engineers | Farr Engineers

Electrical and Mechanical Engineers | BSI

Hydraulic Consultant | MRP

Acoustic Consultant | Renzo Tonin Ron Rumble

Kelvin Grove State College Multipurpose Hall and QBA

[15.03.2019] Site Plan for the Kelvin Grove State College Multipurpose Hall (Centre) and the Queensland Ballet Academy (Top Right).

[15.03.2019] Biscoe Wilson Architects were successful in the Queensland Department of Education’s competitive tender process for two major projects at the Kelvin Grove State College (KGSC); the Queensland Ballet Academy and the Multipurpose hall. Lifts in both new buildings extend the accessibility network through the school, reinforcing the Department of Education’s intention to make new and existing school buildings accessible and equitable for all. The two new buildings incorporate a similar material pallet to the adjacent 6 level Flying Start building, designed by Biscoe Wilson Architects in 2015. Together, these new buildings further expand the centre of excellence capabilities of this inner-city school.

[15.04.2019] The Multipurpose hall designed for Kelvin Grove State College includes an option for future expansion as shown above.

The Department of Education partnered with the Queensland Ballet (QB) to develop a unique dance facility on the KGSC campus, supporting students who will later pursue dance at QV’s West End facilities. The Queensland Ballet Academy (QBA), located to the north-east corner of the KGSC campus, is a two-storey facility incorporating:

  • 6 dance studios (including 2 performance studios that can be opened into a single large space);
  • Green rooms;
  • Amenities for staff and students;
  • Staff room;
  • Loading dock;
  • Parking;
  • General learning areas (GLAs); and
  • Promenade areas for students to stretch and practice

Studios feature high ceilings (4.2m) for versatility of spaces. This has created a particularly tall building, so the roof form has been folded down to the west to transition the building height down to the covered link connecting back to the hall.

Additionally, KGSC’s new multipurpose sporting hall will be a three storey building incorporating:

  • A carpark, 14 general learning areas (GLAs) and amenities at ground level
  • A two court hall on the first floor (with opportunity to expand to three courts in the future) at the first level; and
  • A specialist sporting facility, kinesiology labs, gymnasium, weights and spa/ ice baths on the mezzanine level.
[Feb 2019] Construction has officially started on the new multipurpose hall at Kelvin Grove State College.

[31.01.2019] Biscoe Wilson Architects have recently completed the design of Kelvin Grove State College’s new multipurpose hall and Queensland Ballet Academy hall.


Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Anita James, Winson Leung, Joelie Vinall-Clark, Jonus Darr, Monique Pousson, Balazs Zsiga, Jas Stancombe

Client | Queensland Department of Education

D&C Contractor | Paynters

Structural and Civil Engineer | Farr Engineers

Hydraulic Engineers | H Design (Design Phase)

Electrical and Mechanical Engineer | BSI

Landscape Architect | Jeremy Ferrier Landscape (Design Phase)

Acoustic Consultant | Acoustic Noise and Vibration (ANV) (Design Phase)

Private Building Certifier | Building Certifiers Australia (BCA)

Cavendish Road SHS Multipurpose Hall

[01.03.2019] Drawings of the Cavendish Road SHS multipurpose hall.

[28.01.2019] The Cavendish Road SHS multipurpose hall is currently under construction.

[18.11.2018] The framing is almost completed and the forms are starting to take shape.

img_1475

[20.09.2017] Concept renders for the Cavendish Road SHS multipurpose hall.

The Gap State High School – Senior Learning Centre

[15.03.2019] The Gap State High Sschool’s new Senior Learning Centre (SLC) will accommodate the school’s increased capacity, particularly introducing new dedicated STEM facilities. STEM (science, technology, English and math) facilities were briefed by the Department of Education, but Biscoe Wilson Architects saw a unique opportunity to extend the brief to include built art. We collaborated with local Brisbane artist Glen Henderson, who spent her youth in the Gap. Glen’s unique artwork combines art and science, complimenting the school’s aspirations for the building. Glen’s artwork was incorporated into the motifs in the perforated metal screens, glass operable walls and concrete. We believe incorporating built-in art that supports the educational function of the building will also support the students in their learning outcomes.

Glen Henderson’s artwork and their integration into the new building’s architectural motifs.

The new building features:

  • 2 general learning areas (GLAs);
  • 4 science rooms;
  • 2 robotics rooms;
  • 2 flexible learning areas (FLAs);
  • Staff prep and resource storage;
  • Chemical storage;
  • Staff and Head of Department offices and kitchenette;
  • Cleaner store;
  • Data room; and
  • Student and staff amenities

The new building is located on the edge of the school, adjacent to the carpark and busy Waterworks Road. The building’s amphitheatre faces the road, buffering the classrooms and other facilities. By roofing and enclosing the amphitheatre with a glazed acoustic art wall, an additional generous learning space has been created. We believe that learning spaces can inspire staff and students, encouraging good learning outcomes.

We worked closely with Farr Engineers to develop a structural system that would enable rapid construction. The hybrid precast and insitu concrete columns with post tensioned concrete suspended floors enabled the main structure to be erected with minimal disruption to the school. The external cladding comprised of painted exotec sheeting to externally accessible areas, and Colorbond Premier 300/ Spandeck to non-accessible areas. These materials were chosen for their durability and low maintenance.

Biscoe Wilson Architects have experience designing on steep, landlocked and tightly constricted sites to create a functional and innovative solution which maximises the school’s potential.

[01.03.2019] Drawings for The Gap SHS SLC.

[29.01.2019] The Gap State High School Student Learning Centre is currently in construction.

[10.08.2018] Concept images for the new student learning centre at the Gap State High School

The Gap State High School’s new student learning centre will feature 7 general learning areas (GLAs), specialist science spaces, staff facilities and amenities.


Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Joelie Clark, Winson Leung, Anita James, Jonus Darr, Jessica Thurecht, Jas Stancombe, Monique Pousson, Balazs Zsiga

Electrical and Mechanical Engineers | BSI

Structural Engineer | Farr Engineers

Hydraulic Consultant | H Design

Mt Gravatt State High School – Senior Learning Centre

[10.08.2018] Concept images for the new senior learning centre at Mt Gravatt State High School

Mt Gravatt State High School’s new senior learning centre will feature general learning areas and specialised dance spaces.

Mt Gravatt State High School SLC by biscoe wilson | architects
Mt Gravatt State High School SLC by biscoe wilson | architects

Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Joelie Clark, Jonus Darr, Jessica Thurecht, Jas Stancombe, Monique Pousson

Structural Engineer | Westera Partners

Civil Engineer | Farr Engineers

Electrical and Mechanical Engineer | Calibre Group