Bulimba State School Hall and classroom building by Biscoe Wilson Architects

Bulimba State School – Hall and Classroom Block

Entry in AIA Brisbane Region Awards 2011

Bulimba SS received the Queensland Government Premiers Sustainability Award in 2013

Biscoe Wilson Architects were commissioned to design and document three General Learning Areas (GLA) and a Multi-purpose Hall as part of the Building the Education Revolution (BER) Program. As a prep to year 6 school, and a growing school on a tight and sloping site, the building needs to be designed for flexibility, durability, and sustainability. This emphasises and facilitates Bulimba State School’s values that “sustainability is not just about saving energy and water or reducing waste, but about meeting the needs of the present without compromising the future”.

We developed links between the older section of the school on “the hill” with the western playing fields. The spaces between the surrounding buildings will be used for recreation, storage, and a vegetable garden.

Although the building meets all the functional requirements of the “template” BER hall design, it surpasses the mandatory requirements in many ways. A teaching kitchen apart of the Stephanie Alexander Kitchen Garden Programme adjoins the multi-purpose hall. A new veggie garden on the site encourages this program as it helps “children form positive food habits for life”. Adjacent the multi-purpose hall, the kitchen can cater for community or school functions. The timber ‘Harvest Table’ was designed and donated by Biscoe Wilson Architects, and crafted by local artist and cabinetmaker, Matt Dixon.

Below the hall are three general learning classrooms which connect to the landscape and future garden areas. The western wall has been designed to incorporate a potential green wall. The roof water is harvested in tanks below the classroom level.

Bulimba SS received the SCHOOL AWARD in the Queensland Government Premiers Sustainability Awards 2013.

Bulimba Boosts new Multi Purpose Hall

Fully Enclosed Covered Area: 1318sqm


Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Marty Bignell, Winson Leung, Alan Delmas

D&C Contractor | Badge Constructions

Structural Engineer | Milanovic and Assoc.

Project Manager | GHD

Year of Construction | 2010

Photographer | Aperture Architectural Photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: