Element 10

Element 10 is an expansive, new residence located on the Indooroopilly Reach of the Brisbane River.  The house design benefits from the adjacent Brisbane River’s breezes and open vistas. A ‘public’ double height spine establishes a connection from the front, along the street side courtyard area, through the house, and out to the river. This spine is defined by a series of sandstone clad blade walls.  The principle living areas are located along the river edge and open out onto the river side with a series of open terraces and platforms.  

A series of specific rooms, that accommodate the particular activities called for by the client’s brief open off and are orientated by this ‘public’ spine.

Changes in materials and finishes along with varying volumes are used to define the public and private parts of the house.  These materials and finishes which include timber, masonry, stone, textiles and stainless steel also contribute to the character and the experience of the house.  


Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Melinda Morrison

Structural Engineers | Farr Engineers

Builder | O’Halloran Construction

Photographer | Aperature Photography

Design and Documentation | 8 months

Construction | 16 months

Floor Area | 663 square metres

Awards | Entered into the AIA Awards 2005

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: