The Gap SHS – Senior Learning Centre

The Gap State High School’s new Senior Learning Centre (SLC) will accommodate the school’s increased capacity, particularly introducing new dedicated STEM facilities. STEM (science, technology, English and math) facilities were briefed by the Department of Education, but Biscoe Wilson Architects saw a unique opportunity to extend the brief to include built art. We collaborated with local Brisbane artist Glen Henderson, who spent her youth in the Gap. Glen’s unique artwork combines art and science, complimenting the school’s aspirations for the building. Glen’s artwork was incorporated into the motifs in the perforated metal screens, glass operable walls and concrete. We believe incorporating built-in art that supports the educational function of the building will also support the students in their learning outcomes.

Glen Henderson’s artwork and their integration into the new building’s architectural motifs.

The new building features:

  • 2 general learning areas (GLAs);
  • 4 science rooms;
  • 2 robotics rooms;
  • 2 flexible learning areas (FLAs);
  • Staff prep and resource storage;
  • Chemical storage;
  • Staff and Head of Department offices and kitchenette;
  • Cleaner store;
  • Data room; and
  • Student and staff amenities

The new building is located on the edge of the school, adjacent to the carpark and busy Waterworks Road. The building’s amphitheatre faces the road, buffering the classrooms and other facilities. By roofing and enclosing the amphitheatre with a glazed acoustic art wall, an additional generous learning space has been created. We believe that learning spaces can inspire staff and students, encouraging good learning outcomes.

We worked closely with Farr Engineers to develop a structural system that would enable rapid construction. The hybrid precast and insitu concrete columns with post tensioned concrete suspended floors enabled the main structure to be erected with minimal disruption to the school. The external cladding comprised of painted exotec sheeting to externally accessible areas, and Colorbond Premier 300/ Spandeck to non-accessible areas. These materials were chosen for their durability and low maintenance.

Biscoe Wilson Architects have experience designing on steep, landlocked and tightly constricted sites to create a functional and innovative solution which maximises the school’s potential.

See the works in progress post for this project here.


Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Joelie Clark, Winson Leung, Anita James, Jonus Darr, Jessica Thurecht, Jas Stancombe, Monique Pousson, Balazs Zsiga

Electrical and Mechanical Engineers | BSI

Structural Engineer | Farr Engineers

Hydraulic Consultant | H Design

Photographer | Robert Biscoe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: