Residential

Biscoe Wilson Architects have developed an enviable portfolio of innovative residential projects ranging from adaptive reuse of existing houses, to new individual private residences, apartment buildings, public housing and mixed used developments.

The practice is not an advocate of the “House Style” but prefer to adopt a phenomenological approach. Each project is designed according to an iterative design approach involving detailed brief development, site analysis and testing design solutions against the brief. At the core of all design solutions is an environmentally sustainable design assessment.

Recent Projects:

Allen Street Apartments

This small infill development enabled higher density on an inner city “character residential” site in Hamilton, Brisbane. The 686sqm corner site contained a high-set traditional timber and tin cottage. The existing house was slid forward on the block and an additional two attached townhouses were constructed behind. Each dwelling has separate car and pedestrian entry, […]

Ascot Boulevard – Mixed Use Development

In 1995, Biscoe Wilson Architects designed Ascot Boulevard’s mixed-use development as one of the first projects under the Racecourse Road Local Area Plan. This unique development incorporated five 2 and 3 bedroom apartments at the east of the site and two 2-storey commercial buildings fronting Racecourse Road. The commercial buildings house retail at ground level […]

Beckman House

2006 RAIA Commendation (Brisbane Region) Queensland Center for Subtropic Design Commendation 2007 This innovative small lot house is located on a steep site in Clayfield. The site was previously a 900sqm allotment with a single residence, but the original house was removed and the land subdivided for redevelopment. Our approach was to minimise excavation while maximising […]

Bowler Byth House

Biscoe Wilson Architects were commissioned to design a comfortable house in Highgate hill for a couple with an adult family.  The family had lived on the hilly site for many years and, unfortunately, the original house was destroyed by a fire. The design was aimed at maximising the western views while creating a variety of […]