Albany Creek SHS-Additional Accom

[24.07.2019] Architectural plans of the new building proposed for Albany Green State High School.

Biscoe Wilson Architects were invited by the Queensland Department of Education to be the principle consultant for a new building for the expanding Albany Creek State High School. A combined one-storey and two-storey building with a cranked ‘L’ shape was proposed to suit the long sloping terrain. The ‘L’ plan also establishes a feeling of opportunity and refuge. The plan and section were designed to minimise earthworks onsite while enabling a connection from the school on the lower side of the building through to the existing sporting facilities adjacent the upper level.  A lift and covered link expands the accessible network around the school. 

Downstairs, the building will accommodate a new Robotics and Development area. A variety of General Learning Areas (GLAs), Flexible Learning Areas (FLAs), Staff Rooms, a data room, and provisions for future amenities will help ease the growing student population at Albany Creek State High School. The angled ‘L’ shape and sloping site provided the opportunity for an outdoor amphitheatre.   

The proposed building is currently under development, with works expected to be completed for use in 2020. This new building, like many others Biscoe Wilson Architects have designed, is designed to be environmentally sustainable and provide an inspiring and comforting atmosphere ideal for both teaching and learning. The linear, single room thickness plan promotes cross ventilation and natural day lighting. Environmentally sustainable design and appropriate passive solar design is a fundamental objective at Biscoe Wilson Architects. We are interested in creating excellent education facilities that promote learning and well-being.

Materials were chosen to be durable yet playful. The Colorbond Whitehaven roofs and Shale Grey metal wall sheeting compliment the Dulux Softsun, Spring Sprout and Quarterdeck fibre cement wall sheeting. Inside, the Godfrey Hirst Curriculum Study Green and Tuition carpets are both refined and inspired.


Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Joelie Clark, Jonus Darr, Monique Pousson, Jas Stancombe

Civil and Structural Engineers | Westera Partners

Hydraulic Consultant | Calibre Group

Landscape Architect | Jeremy Ferrier Landscape

M3 House

[15.03.2019] Concept images and partially complete photos of this new inner-city renovation by Biscoe Wilson Architects.

Biscoe Wilson Architects worked closely with the client to transform this Queenslander house into a dream home, complete with a backyard pool and generous back deck. The final pieces are being put together, and we’re all looking forward to the final reveal.

[March 2019] The just a few finishing touches…

[June 2018] The house has been lifted and work is well underway.
[June 2018] Lifting the house.

[March 2018] The design

[March 2017] The existing Queenslander was very charming.

Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Anita James, Jonus Darr, Monique Pousson, Jas Stancombe

Civil/ Structural Engineers | Farr Engineers

Hydraulic Engineers | H Design

Springfield Central Multipurpose Hall

[11.O6.2019] Construction is underway for the Springfield Central Multipurpose Hall. The ‘E’ shaped building in the aerial below is the Springfield Central State High SLC Building.

[15.03.2019] Biscoe Wilson Architects were engaged by the Queensland Department of Education in 2016 to prepare the sketch design for the Multipurpose Hall and Community Centre, a joint initiative between Springfield Central State School and the Ipswich City Council (ICC). Biscoe Wilson Architects were later selected to finalise the design by the D&C contractors. This unique project borders the Springfield Central State School and a new sporting facility by the Ipswich City Council. The design allows both users to negotiate the use of the multipurpose hall in the centre of the building, with school facilities to the south of the building and the ICC facilities to the north. The design provides separate access points for the school and ICC, with appropriate security considerations between areas.

The multipurpose hall is naturally ventilated with clerestory ridge ventilation and mechanically operated louvers. Low level louvers and roller shutters help provide a cross ventilation and convention cooling. Low-velocity large-format fans assist with air movement.

The ICC and community areas feature:

  • Multi-purpose meeting rooms;
  • Consulting rooms;
  • Offices;
  • Amenities;
  • A foyer with servery; and
  • Opportunities for expansion

The school facilities include:

  • A separate foyer with servery;
  • Change rooms and amenities;
  • Kinesiology laboratories; and
  • Staff facilities

[2019] The multipurpose hall at the Springfield Central School is currently under construction.


Architectural Team |Robert Biscoe, Joelie Clark, Wilson Leung, Anita James, Marion Wilson, Monique Pousson, Jas Stancombe

Project Manager | Cap Works

D&C Contractor | Hutchinson Builders

Structural and Civil Engineers | Farr Engineers

Electrical and Mechanical Engineers | BSI

Hydraulic Consultant | MRP

Acoustic Consultant | Renzo Tonin Ron Rumble

Kelvin Grove State College Multipurpose Hall and QBA

[11.06.2019] Construction has started on both the Multipurpose Hall (Centre) and the Queensland Ballet Academy (Top Right) at the Kelvin Grove State College.
[15.03.2019] Site Plan for the Kelvin Grove State College Multipurpose Hall (Centre) and the Queensland Ballet Academy (Top Right).

[15.03.2019] Biscoe Wilson Architects were successful in the Queensland Department of Education’s competitive tender process for two major projects at the Kelvin Grove State College (KGSC); the Queensland Ballet Academy and the Multipurpose hall. Lifts in both new buildings extend the accessibility network through the school, reinforcing the Department of Education’s intention to make new and existing school buildings accessible and equitable for all. The two new buildings incorporate a similar material pallet to the adjacent 6 level Flying Start building, designed by Biscoe Wilson Architects in 2015. Together, these new buildings further expand the centre of excellence capabilities of this inner-city school.

[15.04.2019] The Multipurpose hall designed for Kelvin Grove State College includes an option for future expansion as shown above.

The Department of Education partnered with the Queensland Ballet (QB) to develop a unique dance facility on the KGSC campus, supporting students who will later pursue dance at QV’s West End facilities. The Queensland Ballet Academy (QBA), located to the north-east corner of the KGSC campus, is a two-storey facility incorporating:

  • 6 dance studios (including 2 performance studios that can be opened into a single large space);
  • Green rooms;
  • Amenities for staff and students;
  • Staff room;
  • Loading dock;
  • Parking;
  • General learning areas (GLAs); and
  • Promenade areas for students to stretch and practice

Studios feature high ceilings (4.2m) for versatility of spaces. This has created a particularly tall building, so the roof form has been folded down to the west to transition the building height down to the covered link connecting back to the hall.

Additionally, KGSC’s new multipurpose sporting hall will be a three storey building incorporating:

  • A carpark, 14 general learning areas (GLAs) and amenities at ground level
  • A two court hall on the first floor (with opportunity to expand to three courts in the future) at the first level; and
  • A specialist sporting facility, kinesiology labs, gymnasium, weights and spa/ ice baths on the mezzanine level.
[Feb 2019] Construction has officially started on the new multipurpose hall at Kelvin Grove State College.

[31.01.2019] Biscoe Wilson Architects have recently completed the design of Kelvin Grove State College’s new multipurpose hall and Queensland Ballet Academy hall.


Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Anita James, Winson Leung, Joelie Vinall-Clark, Jonus Darr, Monique Pousson, Balazs Zsiga, Jas Stancombe

Client | Queensland Department of Education

D&C Contractor | Paynters

Structural and Civil Engineer | Farr Engineers

Hydraulic Engineers | H Design (Design Phase)

Electrical and Mechanical Engineer | BSI

Landscape Architect | Jeremy Ferrier Landscape (Design Phase)

Acoustic Consultant | Acoustic Noise and Vibration (ANV) (Design Phase)

Private Building Certifier | Building Certifiers Australia (BCA)

Mt Gravatt State High School – Senior Learning Centre

[24.09.2019] Construction is underway.

[10.08.2018] Concept images for the new senior learning centre at Mt Gravatt State High School

Mt Gravatt State High School’s new senior learning centre will feature general learning areas and specialised dance spaces.

Mt Gravatt State High School SLC by biscoe wilson | architects
Mt Gravatt State High School SLC by biscoe wilson | architects

Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Joelie Clark, Jonus Darr, Jessica Thurecht, Jas Stancombe, Monique Pousson

Structural Engineer | Westera Partners, Farr Engineers

Civil Engineer | Farr Engineers

Electrical and Mechanical Engineer | Calibre Group

Builder | NH Dickinson

Calliope State High School

[24.09.2019] Landscaping elements are taking shape.

[07.06.2019] Construction is progressing nicely.

[08.05.2019] Construction is underway for the Calliope State High School project.

[14.03.2019] Concept images for the new state high school for Calliope. This project involved both master planning and detailed design, resulting in a series of buildings that Biscoe Wilson Architect’s are excited to see realised, and we were proud to have this project was featured on the Gladstone Observer. The Calliope State High School (Stage 1) is currently scheduled to take year 7 and 8 students in 2020.

Stage 1 of this  project is currently under construction, and photos of the final project are yet to come.

Calliope is located at the ‘cross-roads’ of the Bruce Highway and Dawson Highway in Central Queensland, 20 kilometers SSW of Gladstone. The town was named after the ship Calliope which brought the Govenor of New South Wales to Port Curtis in 1854. Industries of the town included gold mining, beef, timber and more recently heavy industry via Gladstone. The 14.3 hectare site is located close to the centre of Calliope and is a gently sloping site facing north. In 2011, Calliope’s population was 3,058 people. The town is currently served with a state primary school only, causing high school students to travel to Gladstone daily. Residents have been lobbying the State Government for many years to develop a State High School at Don Cameron Drive, land that was initially earmarked for a high school. In 2013, the Newman LNP government intended to sell off this land, however a change in government saw a recommitment to constructing a new state high school on the site, later confirmed by Palaszczuk Labor Government in 2018.

Through a standard tender process by the Queensland Department of Education, Biscoe Wilson Architects were successful gaining the opportunity to develop a masterplan for the Year 7-12 State High School and to develop the design for the first stage of the school for year 7-10 students. Biscoe Wilson Architects were later engaged by the successful Design and Construct Contractor, Paynters, to finalise design and documentation for Stage 1 which is due for completion by the start of school in 2020. Biscoe Wilson Architects have worked with Paynters on previous projects, such as the Springfield State High School E Block building. 

Executive and Student Services Centre (Block A)

Resource Centre (Block B)

The Stage 1 buildings include carparking and stop-drop-go zones, an administration and staff centre, junior general learning centre (JGLC), resource centre, multipurpose hall, outdoor playing courts, hospitality block, canteen, science centre, and technology centre. This project provided an unique opportunity to showcase Biscoe Wilson Architects’ focus on designs that provide comfort, innovation, inspiration and sustainablity. Stage 2 facilities will include senior science, senior general learning, a performing arts centre, senior applied technology centre, additional external playing courts, music centre, art and design, and senior staff centre.

All buildings are designed for equity and accessibility.

Multipurpose Hall (Block C)

All buildings are accessed off a central covered spine that asts as a village street intended as a meeting place for students and the school community. A series of single-storey and two-storey buildings are sited to form landscaped courts between them. A central green space will act as a Stage 1 oval that will be expanded in Stage 2 with a second main oval. An internal circulation road around the internal perimeter of the site provides safe and secure servicing of the school with separation from pedestrian path networks.

Hospitality Centre (Block D)

Single thickness linear plans with long axis facing north encourage passive ventilation where possible. Calliope is in a particularly warm climate zone, and all buildings are required to be air conditioned to provide suitable comfort levels during the hot conditions. External glazing is extensive and comprises high and low level louvres to ensure good natural light and ventilation to all spaces. Clerestory windows with raking ceilings are used in a number of deeper plan formed buildings to ensure natural light and air are introduced into the central spaces. Care has been taken in the design of roof overhang widths and extern sun control awnings and screens to regulate entry of direct sun into buildings. In consultation with our Energy Efficiency and Acoustic consultants, the building envelopes are designed to be environmentally and acoustically efficient.

Roof water is collected in underground tanks for use in irrigation the ovals and landscaped areas whils overland flow is captured and treated in bio retention swales.

Canteen (Block E)

Landscaping has been designed to provide a shaded, low maintenance landscape environment. The combination of soft and hard landscape elements create usable courtyared between teaching spaces. A series of outdoor covered areas within courtyards provide additional covered seating areas for students to rest, have lunch and learn.

The materials were chosen for their sustainability, durability, and ease of maintenance. The rooves and awnings are to be Colourbond Whitehaven and metal wall cladding to be Colourbond Shale Grey. Interpon Precis Pure Gold is used as a feature on several screens and gates throughout the school, alluding to the gold mining industry of the town’s beginnings. 

Biscoe Wilson Architects have worked with Paynters on previous projects, such as the Springfield State High SLC building.

Junior General Learning Centre (Block F)

Applied Technology Centre (Block H)


Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Anita James, Winson Leung, Joelie Vinall-Clark, Jonus Darr, Monique Pousson, Balazs Zsiga, Jas Stancombe

Client | The Queensland Department of Education

D&C Contractor | Paynters

Structural/ Civil Engineer | Farr Engineers

Hydraulic /Mechanical/Electrical Engineer | DMA Engineers

 Landscape Architect | Jeremy Ferrier Landscape Architects

Acoustic Consultant| ANV – Acoustic Noise and Vibration

Private Building Certifier | BCA – Building Certifiers Australia

Fire Engineer | Orbe

Environmental Consultant | FS5

Surveyor | Vision Surveys