G House

Biscoe Wilson Architect’s designed this new house on a north-facing 760m2 block to offer views to the Mt Coot-tha forest, while responding the the subtropical climate and the steep topography (1:3 gradient). The elegant lightweight structure, split level section, and linear plan enables all spaces to take advantage of the natural light, cross ventilation and views to the landscape.

The G House presents as a modern single level dwelling from the street. Which compliments the scale of adjacent housing. In total, this house contains five levels stepped down the site. A rectangular skillion roof runs parallel to the ground plane and hovers over the split-level sections. Level separation allows zoning that can accommodate the main residents and their extended family. Ease of access throughout the house and connection to the lower pool level and northern landscaping was a key design element.

G House by Biscoe Wilson Architects
G House by Biscoe Wilson Architects

The house is relatively low tech, incorporating a steel skeleton and sustainably-sourced timber infill, lightweight claddings and linings and prefinished steel for roofs and balustrading. Photovoltaic panels and solar hot water are incorporated on the north-facing roof. The house is well insulated, has wide overhangs to all openings and is planned to allow natural day lighting and cross ventilation to all living and sleeping areas. The main skillion roof incorporated motorised clerestory louvres to enable control of convection heating and cooling. Colorbond steel has been used extensively on roofs, stepped fascias, flashings, cappings and rainwater goods to provide a sharply detailed and durable finish, resulting in the modern and sleek appearance.

The G House enabled Biscoe Wilson Architects to further investigate environmentally sustainable design (ESD) and the innercity lifestyle in one of Brisbane’s urban residential areas. The passive solar design and environmentally sustainable house steps down the site over 5 levels and creates opportunities for zoned living for an extended family. All levels enjoy a connection to the landscape and views beyond as well as natural day lighting and cross ventilation.

Project Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Wilson Leung, Jessica Thurecht

Photographer | Anne Langdon Photography


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: