Houses

Biscoe Wilson Architects have extensive experience designing private homes, from extensions to new builds, and exterior to interior designs. Environmentally sustainable design (ESD) is at the core of all design solutions.

Recent Projects:

Beckman House

2006 RAIA Commendation (Brisbane Region) Queensland Center for Subtropic Design Commendation 2007 This innovative small lot house is located on a steep site in Clayfield. The site was previously a 900sqm allotment with a single residence, but the original house was removed and the land subdivided for redevelopment. Our approach was to minimise excavation while maximising … Continue reading Beckman House

Bowler Byth House

Biscoe Wilson Architects were commissioned to design a comfortable house in Highgate hill for a couple with an adult family.  The family had lived on the hilly site for many years and, unfortunately, the original house was destroyed by a fire. The design was aimed at maximising the western views while creating a variety of … Continue reading Bowler Byth House

S House

2007 RAIA Commendation  (Brisbane Region) The S House is a front extension to a 1980’s rendered masonry residence. The design provides a new facade externally, and independent living spaces internally. Central to the idea is the entry / stair device filled with natural light that provides opportunities to rest and observe. It acts as both a … Continue reading S House

T House

Biscoe Wilson Architects were commissioned to design and build a new family home on a relatively steep, small lot with striking city views. The design maximises the floor area, allowing for separate entertaining and living areas for upstairs and downstairs, and an informal entertainment area. This Environmentally Sustainable Design (ESD) provides a compact living solution with … Continue reading T House

Eco House

Biscoe Wilson Architects were commissioned to design a new house in a rural environment for a Professor of Interior Design and her lawyer partner, that expressed the clients’ emotional, physical and intellectual relationship with the site and enhanced the way they live on the site. The Environmentally Sustainable Design (ESD) features natural ventilation from the prevailing … Continue reading Eco House

House on a Hill

Biscoe Wilson Architects were commissioned to undertake a major refurbishment and additions to a handsome Federation house in an inner suburb of Brisbane. We more than doubled the 450sqm original footprint by constructing a new storey below the existing house as well as a three level addition on the western end. An elegant three storey stair … Continue reading House on a Hill

The House Behind

The House Behind is an addition and renovation to a c/1930’s family residence in Hendra. It is a successful meld of ‘new’ and ‘old’. The brief included new bedrooms, a large modern living area, and an external courtyard and pool to suit the current and future lifestyle of a family with children. The concept was to … Continue reading The House Behind

M2 House

This new beach house at Sunshine Beach, was originally intended as an alteration and addition to an existing run down two storey brick and tile cottage. Our client, for whom we had previously designed a Brisbane residence in 2006, had been a regular visitor to Sunshine Beach and found the existing house with “potential”. Our brief … Continue reading M2 House

Nat and Gerry’s Back Deck

Entry in the AIA Awards 2014 After meeting at a local coffee shop in Ascot and providing a napkin sketch for a back deck addition to their decrepit Queenslander, our client’s Natalie Winter and Gerry Heffernan commissioned Biscoe Wilson Architects to bring their ideas into fruition. The extension created a “hub” space for a new … Continue reading Nat and Gerry’s Back Deck

M House

Entry in the AIA Awards 2010 Biscoe Wilson Architects were commissioned to design a comfortable prestige retirement house on a hill overlooking the banks of the Brisbane River. The design aimed at maximising river and city views, promoting environmentally sustainable design, and wheel chair accessibility on the sloping site. Although the residence is on a … Continue reading M House

Rose Cottage by Biscoe Wilson Architects

Rose Cottage

Biscoe Wilson Architects were commissioned to design an alteration and addition to an existing timber cottage, while maintaining the sensitive urban framework and existing character of the street. The design provided an additional living and bedroom, and improved the external spaces of the existing design. The existing house was raised slightly, to allow for better sub … Continue reading Rose Cottage

G House

This new house, designed by Biscoe Wilson Architects, responds to the the subtropical climate, the steep topography (1:3 gradient), and offers views to the Mt Coot-tha forest. The elegant lightweight structure, split levels, and linear plan enable all spaces to take advantage of the natural light, cross ventilation and views to the landscape. The G … Continue reading G House

G3 House

Biscoe Wilson Architects were commissioned to design a family home in rural Queensland. Naturally, it was important for the client to have a direct connection with the outdoors. The design maintains views to the mountain from living and dining rooms. The stacked rooves allow for changes in scale and opportunities for high windows, while referencing … Continue reading G3 House

G2 House

Completed in 2018, the G2 House features a modern extension to an existing art deco house. The original modest bungalow was constructed by former Australian Prime Minister Arthur Fadden around 1947. Minimal change was made to the plan of the existing house, respect the history and character of the original design. The original house provides … Continue reading G2 House

Carrathool Shire Council ESD Competition

High Commendations – Energy Smart Home Design Competition (2003) – Carrathool Shire Council In 2003 Biscoe Wilson entered a competition to design an environmentally sustainable house for the Carrathool Shire Council in NSW. Biscoe Wilson Architect’s innovative house design received a commendation. Linear north oriented planning was zoned to allow  4 bedrooms and living areas to … Continue reading Carrathool Shire Council ESD Competition

Rivercity House

Biscoe Wilson Architects designed a spectacular modern 3 level house facing north on the Brisbane River. This modern house engages with the river by providing wide cantilevered terraces and balconies that relate to the glass fronted swimming pool on the river bank and the views of Brisbane and beyond. An essential element of the design … Continue reading Rivercity House

Element 10

Element 10 is an expansive, new residence located on the Indooroopilly Reach of the Brisbane River.  The house design benefits from the adjacent Brisbane River’s breezes and open vistas. A ‘public’ double height spine establishes a connection from the front, along the street side courtyard area, through the house, and out to the river. This spine is … Continue reading Element 10