M House

Entry in the AIA Awards 2010

Biscoe Wilson Architects were commissioned to design a comfortable prestige retirement house on a hill overlooking the banks of the Brisbane River. The design aimed at maximising river and city views, promoting environmentally sustainable design, and wheel chair accessibility on the sloping site. Although the residence is on a south sloping site, the design uses clerestory windows to focus maximal northern light into the living areas.

The Environmentally Sustainable Design (ESD) include solar efficient glazing, insulated roofs and walls, a 50,000 litre rain water tank under the pool terrace which is used for irrigation and is plumbed into the laundry and toilets, energy efficient lighting and appliances, water efficient bathroom fixtures, and solar roof panels for pool heating.

The design also features an accessible lift for easy access to both levels, a lap pool for use all year round, a gas fireplace for efficient heating during winter, and an outdoor/indoor room with sliding partition shutters to regulate privacy, breezes, and sun.

This project featured in the Courier Mail’s QWeekend Magazine (May 15-16 2010).


Architectural Team | Robert Biscoe, Marion Wilson, Melinda Morrison, Marty Bignell, Winson Leung

Structural Engineer | Westera Partners

Private Building Certifier | Building Surveying Professionals

Lighting | LAD

Builder | Col Palmer Constructions

Photographer | Logan Photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: